Flunssaisen viikon aikana on lähinnä tullut nukuttua, luettua sarjakuvia ja nukuttua lisää. Huomenna pitäisi mennä kylmiltään kaavakokeeseen kun kaikki kirjat ja monisteet ovat koululla. Kyseessä on kuitenkin vain hameen peruskaavan piirtäminen ja mittataulukot ynnä muuta saa olla mukana joten eiköhän se suju.

Sen verran olen nykerrellyt, että heijastimia on syntynyt muutama lisää. Niille jotka ovat kyselleet, heijastinlankaa myydään monissa nappikaupoissa. Sen metrihinta on harmillisen korkea ja siksi kaikki liikkeet eivät ota sitä valikoimiinsa ollenkaan. Sinooperissa sitä oli ainakin, mutten muistaa hintaa tähän hätään. Edullisin ostopaikka täällä Tampereella on ollut Merletto eli Koskikeskuksen yläkerrassa oleva käsityökauppa jossa lankaa myydään 6 €/30 m. Samoissa paikoissa myydään usein eri levyisiä nauhoja joista osa on kiinnisilitettäviä. Kiinnisilitettävät pysyvät hyvin ainakin kankaalla. Olen käyttänyt sitä myös Hama-helmien päällä mutta jostain syystä noiden puunappien pinnalle se ei suostu levittymään sileästi.

Vasemmanpuoleisessa heijastimessa ei ole käytetty heijastinlankaa vaan mustaa heijastinkangasta. Sitä on napin päällä liimattuna ja alemmassa röyhelössä. Vähän jännittää kuinka keskustan ääriviivatarrat pysyvät paikoillaan käytössä. Oikeanpuoleisessa killuttimessa on mustaa heijastinkangasta taustana (myös nurjalla puolella), 2 mm leveää hopeanväristä heijastinnauhaa kiertämässä keskellä ja kiinnitysketjussa ja lankaa kierros helmien ympärillä.

Näissä pitsiunelmissa on molemmissa pohjalla puunappi jonka päälle on liimattu musta heijastinkangas. Mustassa on lisäksi hopeanvärisestä heijastinlangasta virkattu pitsi ympärillä. Keskustan koriste on vanhasta hiuspinnistä. Valkoisessa taas kiertää 2 mm leveästä langasta kehä pitsin reunassa ja sen päistä on väkerrelty kukkanen sinisen napin alle.

Lupasin Linnealle kirjoittaa ylös renkaaseen virkattujen heijastimien ohjeen. Olen tehnyt muutamiakin erilaisia malleja, mutta tämä taitaa olla suosikkini. Vielä pitäisi kehittää miehelle sopiva heijastin.

Tarvikkeet:

  • n. 5 m ohutta heijastinlankaa
  • 1,5 mm virkkuukoukku
  • 4 cm halkaisijaltaan oleva metallirengas (olen käyttänyt korvakoruihin tarkoitettuja aukeavia renkaita)
  • (13 pientä siemenhelmeä)
  • (1 iso pyöreä helmi)

1. krs: Jos haluat renkaan ulkoreunalle pienet helmet, pujota ne lankaan tässä vaiheessa. Avaa sen jälkeen rengas, aseta lanka uraan ja laita rengas kiinni sen jälkeen. Jollet luota pitoon, lisää uraan tippa liimaa. Virkkaa renkaaseen 39 ks. Jos käytät siemenhelmiä, työnnä helmi kahden ks:n välein. Virkkaa kolme ketjusilmukkaa ja yhdistä ensimmäiseen ks:n piilosilmukalla. Jos renkaasi ei ole aukeava malli, voit tehdä suoraan 42 kiinteää silmukkaa ja yhdistää renkaan.

2. krs: virkkaa kolme ketjusilmukkaa ja tee pp neljään seuraavaan ks:ään siten, että jätät jokaisesta viimeisen läpivedon tekemättä ja yhdistät koukulle jääneet 6 silmukkaa viimeisen pylvään viimeisellä läpiviennillä ryhmäksi. Tee kaksi ketjusilmukkaa, jätä kaksi kiinteää silmukkaa väliin ja virkkaa viiden pp:n ryhmä. Toista loppuun saakka ja yhdistä kerros piilosilmukalla ensimmäisen pylväsryhmän huippusilmukkaan. Ryhmiä pitäisi olla seitsemän.

3. krs: Virkkaa kaksi ks:ää jokaiseen ketjusilmukkasiltaan. Yhdistä kerros ps:llä.

Katkaise lanka ja jätä pitkähkö häntä. Ompele tällä hännällä pyöreä helmi kuvion keskelle . Lanka on melko haurasta, joten kerran läpi vedetty lanka ei vielä pidä helmeä kovin varmasti paikallaan. Voit myös virkata reiän  kiinteillä silmukoilla umpeen tai jättää sen kokonaan täyttämättä.

Vastaavanlainen kuvio pienempään, halkaisijaltaan 3 senttimetrin renkaaseen syntyy näin:

1. krs: Jos haluat renkaan ulkoreunalle pienet helmet, pujota ne lankaan tässä vaiheessa. Avaa sen jälkeen rengas, aseta lanka uraan ja laita rengas kiinni sen jälkeen. Jollet luota pitoon, lisää uraan tippa liimaa. Virkkaa renkaaseen 27 ks. Jos käytät siemenhelmiä, työnnä helmi kahden ks:n välein. Virkkaa kolme ketjusilmukkaa ja yhdistä ensimmäiseen ks:n piilosilmukalla. Jos renkaasi ei ole aukeava malli, voit tehdä suoraan 30 kiinteää silmukkaa ja yhdistää renkaan.

2. krs: virkkaa kolme ketjusilmukkaa ja tee pp kolmeen seuraavaan ks:ään siten, että jätät jokaisesta viimeisen läpivedon tekemättä ja yhdistät koukulle jääneet 5 silmukkaa viimeisen pylvään viimeisellä läpiviennillä ryhmäksi. Tee kaksi ketjusilmukkaa, jätä kaksi kiinteää silmukkaa väliin ja virkkaa neljän pp:n ryhmä. Toista loppuun saakka ja yhdistä kerros piilosilmukalla ensimmäisen pylväsryhmän huippusilmukkaan. Ryhmiä pitäisi olla viisi.

3. krs: Virkkaa ks jokaiseen ketjusilmukkasiltaan. Yhdistä kerros ps:llä.