2190128.jpg

Tämän päivän aktiviteetit koostuivat lähinnä huomisen eväiden valmistelusta. Lähdemme pienellä porukalla vanhempieni mökille Ruoveteen ja vaikka pienen mökin sisustukseen kuuluu enimmät nykyaikaisen keittiön kokkausta helpottavat välineet, päätimme hoitaa isoimmat paistoprojektit etukäteen. Teimme lihapullia iänikuisella Pirkan reseptillä (pussillinen ranskalaista sipulikeittoa, purkki kermaviiliä ja 400g jauhelihaa), pasteijoita, jonkinlaisia torttutaikinaleivoksia ja suolakurkutonta perunasalaatinkorviketta. Koska lopputulokset olivat vallan onnistuneita, ajattelin pistää ohjeet muistiin tulevaisuuden varalle.

Pasteijantäyte (n. 25 pasteijaan)

1/2 pakettia eli 100g Apetina salaattijuustoa (se yhtenä kökkönä myytävä)
n. 50g mustia kivettömiä oliiveja
2-3 valkosipulinkynttä
2 dl vettä
1 dl tummaa soijarouhetta
1/2 kasvisliemikuutio

Kuori valkosipulit ja hienonna ne oliivien kanssa pieneksi silpuksi. Kiehauta 2 dl vettä kasvisliemikuution kanssa pienessä kattilassa, lisää soijarouhe ja anna kiehua kunnes vesi on imeytynyt. Sekoita hieman jäähtynyt soijarouhe, murusteltu juusto ja oliivi-valkosipulimurska tahnaksi. Olen tehnyt pasteijoita samoilla aineksilla kerran aiemminkin mutta käytin silloin soijarouheen maustamiseen liian ronskia kättä ja täytteestä tuli erittäin suolainen.

2190184.jpg

Modifioitu maitopurkinkylki

500g torttutaikinalevyjä
1 prk Valion maustettua sitruunarahkaa
n. 1 dl paistonkestävää appelsiinimarmeladia

Anna taikinalevyjen sulaa ja leikkaa ne sitten kolmioiksi siten, että yhdestä levystä tulee neljä kolmiota. Lisää keskelle lusikallinen sitruunarahkaa ja päälle hieman pienempi silmä appelsiinimarmeladia. Paista 225 asteessa noin 15 minuuttia. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty omena-kanelirahkaa ja luumumarmeladia. Vaihdetuilla mauilla saat raikkaamman lopputuloksen kun joulumausteet pursuavat korvista.

Tsatsikinmakuinen perunasalaatti

1 tuore kurkku
n. 10 keskikokoista kiinteää perunaa
2 prk Bulgarian ruokajugurttia
2 rkl yrttimaustesekoitusta
3tl sitruunamehua
2-5 valkosipulinkynttä

Kuori ja keitä perunat ja anna niiden jäähtyä. Leikkaa kurkku pieniksi kuutioiksi tai raasta se karkealla raastinraudalla. Lisää jugurttiin sitruunamehu, hienonnetut valkosipulinkynnet ja yrttimaustetta oman maun mukaan. Sekoita tahma perunoiden ja kurkun kanssa. Anna seistä kylmässä mielellään yön yli.