Kesä on taas mennyt nopeammin kuin toivoisi. Syyskuu ja työttömyys rymistää vastaan. Saako sanoa työttömyys? Statuksenihan on virallisesti opiskelija. Ensimmäisen periodin lukujärjestys näyttää yhtä kurssia, toinen kahta mikä tarkoittaa sitä, että Kela alkaa olla eri mieltä opiskelijuudestani. He lisäksi lähettivät jo toukokuussa kirjeen siitä, että tukikuukauteni ovat nyt käytetty. Dippelit kyllä saava hakemalla viisi lisäkuukautta, mutta sitä ennen pitäisi saada tehtyä liian aikaisin aloitetun kesätyön takia rästiin jääneet tentit pois alta. Eikä opintotuki nyt tässä vaiheessa ole mikään ratkaisu. Tarvitsen työpaikan ennenkaikkea päästäkseni työelämään ja vasta toiseksi rahan vuoksi.

Mutta mihin kelpaa 24-vuotias nainen jonka työkokemus ei liity mitenkään tai hyvin vähän opiskeltavaan alaan?

Olen moneen kertaan ihmetellyt tuttuja, jotka ovat pärjänneet ihan hyvin tekemättä päivääkään töitä yli 25-vuotiaiksi ja sitten saaneet suunnilleen ensimmäisellä yrittämällä (keskeneräistä) koulutustaan vastaavan paikan kohtuullisella palkalla. Onko kaikki kiinni alasta, ihmisestä vai onnenkantamoisesta?

Välillä tuntuu, että olen tällä hetkellä jonkinlainen väliinputoaja. Se ilmeni esimerkiksi puhelusta jonka kävin muutamia viikkoja sitten erään rekrytointifirman edustajan kanssa. Hän kyseli ja kerroin asiallisesti kaikkea sitä, mikä työnantajia yleensä kiinnostaa. Lopulta tuomio oli, että heillä ei ole tarjota minulle mitään. Osaan tehtävistä minulla ei ole riittävää kokemusta ja lopuista he totesivat, että koulutustasollani ne ovat turhauttavia ja saattavat olla jopa vahingollisia urakehitykselleni.

Voiko jokin työpaikka oikeasti olla tahra CV:ssä? Olen elänyt teini-ikäni ympäristössä jossa hoettiin, että työ kannattaa aina ja kaikki kokemus on hyvää kokemusta. Nyt kahdeksan vuotta ensimmäisen työsopimukseni jälkeen en ole enää varma. Olikohan sittenkin väärä ratkaisu viettää useampi kesä puutarhatöissä kun muuta ei yksinkertaisesti ollut tarjolla?

Lienee parasta suunnata kaikki energia sopivien paikkojen ja yritysten etsimiseen, positiivisen kuvan luomiseen ja hakemuksen kehittämiseen. Ja jos joku teistä sattuu tarvitsemaan innokasta tekstiilipuolen sisäänostajaa, ostoassistenttia, tuoteryhmävastaavaa, tuotannonsuunnittelijaa, laadunvalvojaa, testaajaa tai muuta vastaavaa, vinkatkaa toki ;)