Kävin eilen tapaamassa Sonjaa, jonka kanssa juttelimme uuden sivuston aikataulusta ja tutustuimme muuten vain hyvän teen äärellä. Tietysti kipaisimme myös muutamassa vaatekaupassa. Löysin Adattolta lähes täydelliset mustat leveälahkeiset housut kympillä. Lahkeita pitää tosin lyhentää muutama sentti. Adatto kuuluu niihin liikkeisiin, joissa en ollut ikinä käynyt ennen tutkimusmatkaani. Liike myy omaa mallistoaan koissa D34-54. Mitoitus on niin reilu, että myyjä hymyili minulle vähän vinosti ja naurahti kun tiedustelin ensimmäisellä käynnilläni koon 54 paitoja. Lopulta tulimme yhteistuumin siihen tulokseen, että 48 on minulle suurimmasta osasta malleja oikea koko. Vaatteet on selvästi suunnattu aikuiselle naiselle: toimistoon ja muutenkin työhön sopivia klassisia malleja on paljon. Suuren osan jättäisin suosiolla tankoon, mutta monissa malleissa oli kivoja yksityiskohtia ja leikkauksia. Hinnat ovat kotimaisiksi kohtalaisia, mutta kirpaisevat silti tällaista narubudjetilla elävää.

1874780.jpg

  • t-paita LINE collection 14,90€ Anttila
  • housut 10€ (ovh 69€) Adatto
  • bolero Papaya fashion 10€ (ovh 19,90€) Vapaa Valinta
Sonja etsi kevyttä pitsiboleroa käytettäväksi mekon päällä. Muistelin, että DeTyylissä olisi ollut paljon pitsiyläosia, joten raahasin  hänet sinne. Valitettavasti juuri oikeanlaista yläosaa ei tällä kertaa löytynyt. Aikaisemmalla käynnilläni  juttelin myyjän kanssa ummet ja lammet mallistoista,  hyvästä palvelusta ja  alasta yleensä.  Mieleeni jäi erityisesti Finnlean upeat yläosat, joissa oli todella ihania kangasvalintoja ja hyvät mallit. Hinnat ovat aika kovat, paidasta saa pulittaa 80 eurosta ylöspäin, mutta ainakin äkkiseltään tarkasteltuna laatu näytti erinomaiselta. Oman malliston alaosista pidin vähemmän, johtuen lähinnä siitä, että kaikissa malleissa on kuminauhavyötärö. Näiden lisäksi tarjolla on kaudesta riippuen vaihteleva määrä muiden valmistajien malleja. Mainittakoon vielä, että kaikki Finnlean mallit voi tilata vaikka omasta kankaasta ommeltuna.

1874844.jpg

1874849.jpg

Edellisen kierroksen tyylikkäimmän annin tarjosi ehdottomasti by Marja joka myy kotimaisena ateljeetyönä ommeltavia juhla-asuja ja sopivia asusteita. Materiaalit ovat enimmäkseen laadukasta silkkiä, mutta jonkin verran myös pellavaa. Malliston kaikki asut voi tilata mittatilaustyönä 10% lisähinnalla. Isoissa koissa lisämateriaali voi myös nostaa hintaa muutaman prosentin verran. Perushinnat esimerkiksi jakulle liikkuvat 200-400 euron välillä.

bymarja-collection10.jpg

Alusvaatteissa paras valikoima oli Liivi-Lehdellä. Isoimmat koot ovat Just for me ja Anita -mallistoissa, joissa ympärykset ulottuvat 120 saakka ja kupit ympäryksestä vähän riippuen F-kuppiin. Suurin ihastuksen äännähdys itseltäni pääsi kun huomasin imetysliivejäkin olevan 100G:hen saakka (imetysliivien koot päättyvät suurella osalla valmistajia 90D:hen). Liivien hinnat ovat 70 eurosta ylöspäin. Alaosavalikoima on suppeampi. Jos KappAhl kuvittelee kaikki naiset päärynöiksi ja myy samaan sarjaan koon 56 alushousuja ja 95D:n liivejä, liiviliikkeiden mallistot on yleensä suunniteltu Y-malleille. 120 ympäryksiin asti liivejä valmistavat tehtaat tekevät harvoin housuistaan suurempia kuin 52. Uimapukuvalikoima on suppeahko, mutta kokovalikoimaltaan laaja ja laadukas. Esimerkiksi Sunflairin uimapukuja on kokoon 60 saakka.

Oma liivikokoni tuntuu olevan hankala erikoisliikkeillekin. Monet isojen kokojen valmistajat mitoittavat mallistonsa niin, että 90-95 ympärykseen asti on saatavilla G-kuppia ja siitä ylöspäin vain E-kuppiin saakka.  Pitäisi ehkä käydä sovittamassa lähiaikoina joko 95G riittäisi. Tällä hetkellä minulla on käytössä lähinnä Changen liivejä koossa 100G ja 6ixy Dixyn liivejä koossa 105F. Changella on Tampereella oma myymälä, samoin Ideaparkissa, mutta liivejä on myös muissa liikkeissä. Changen ilmapiiri on muita liiviliikkeitä nuorekkaampi ja tilat yleensä avaria. Lisäksi pidän siitä pikku yksityiskohdasta, että ostokset kääräistään ohueen, rapisevaan pakkauspaperiin ennen pussiin pistämistä. Hinnat ovat 50 euron kieppeillä. 6ixy Dixyä tuo maahan kolme yritystä, joista yhden tietoja en ole saanut. Kaksi muuta ovat Feminelli ja Anutar joista jälkimmäisellä on pieni myymälä Kangasalan linja-autoasemalla.

1875052.jpg1875053.jpg1875056.jpg1875057.jpg1875059.jpg